Pass i skogen

Jakt på kronvilt hösten 2021

Senast uppdaterad lördag, 21 augusti 2021

Vi är med i Kramfors Kronskötselområde och de som jagar kronvilt måste följa dessa regler.

Såklart behövs det en jakträtt, dvs alla får inte jaga Kronvilt utan det måste jägaren själv hålla koll på.

Jakträttsbeviset som krävs är det för Övrigt vilt eller för högvilt.

OBS! Läs texten nedan för att få reda på vad som måste göras innan och efter jakt.

Enligt den skötselplan som finns för Kronskötselområdet så finns tilldelningen 6 kronkalvar, 3 kronhindar och 3 kronhjortar under jakten 2021/2022. Vi sparar stora hindar och stora hjortar. Kontroll av antalet skjutbara djur sker via telefonsvarare på nummer 070-254 74 53 innan jakt.

För att kunna reglera avskjutningen så måste rapportering ske till viltdata.se inom 24 timmar från att djuret fällts.

Fällt djur måste rapporteras av Gudmundrå Vvo till viltdata.se inom 24 timmar. Har ni inte egen inloggning för att rapportera i viltdata på Gudmundrå Vvo:s område (och det har ni inte, eftersom det är endast en person i Vvo:t som har det) måste ni så snart som möjligt meddela mig, Gunnar Hägglund i Gudmundrå Vvo, absolut senast samma dag som djuret fällts. Skicka ett SMS till 0705900146 alternativt skicka meddelande på Messenger och meddela vad och när ni har skjutit. Får ni inte kvittens från mig så måste ni försöka annan kontakt.

Kontrollera jakttidtabellen när jakten är tillåten och vad som får jagas.

Följande information har kommit från Kramfors hjortskötselområde:
Kronviltjakten inom Kramfors Kronskötselområde har genomförts under senaste två åren enligt den kronskötselplan som godkändes 2019. Av förra säsongens 6 vuxna djur och 6 st kalvar så lyckades vi fälla 2 hindar och 2 kronhjortar samt 3 kalvar. Vi har lämnat in en ny kronskötselplan för 2021 – 2024 som vi fått godkänd av länsstyrelsen. Kommande tre år så försöker vi med samma antal och fördelning. 3 hjortar, 3 hindar och 6 kalvar. Vi sparar stora hindar och stora hjortar.
Inom kronhjortsskötselområden är jakttiden 16 augusti– den 31 januari. Under tiden den 16 augusti fram till den andra måndagen i oktober får jakten enbart avse hind och kalv. Till och med den 30 september ska jakten efter hind och kalv ske som smyg- eller vaktjakt.