Pass i skogen

Skjuta godkänt inför älgjakten

Senast uppdaterad tisdag, 20 augusti 2019

Från och med 2020 års älgjakt har reglerna ändrats. Detta beslutades på årsmötet 2019-08-12.

Skjutregler för älgjakt

Endera A eller B.

 1. 3 serier godkänt enligt Jägareförbundets regler Älgskyttemärket i brons, dvs 3 serier á 4 skott med samtliga minst träff.
  Bör skjutas med eget klass 1-vapen.
 2. Minst 50 skott på jaktskyttebanan mot älgfigur med eget klass 1-vapen. De skott som räknas med i dessa 50 är endast de som skjuts under de dagar som jaktlagen har sina skjutdagar och inte de skott som jägaren skjuter själv eller på jaktskyttebanans skjutdagar. (Texten i rött är nytt för i år)
  Jaktlagen bör låna skjutbanan i Gissjö för träning minst två gånger per år för denna träning.
  Avstånd och hastighet på älgfiguren kan med fördel varieras allt från stillastående till full fart. Skjut inte bara inifrån skjutbåset på 80 m utan gå närmare så länge som skjutsäkerheten inte försämras.
  Variera från sittande till stående, stöd och inte stöd.
  Allt detta för att likna förhållanden på älgpasset där många pass är förberedda med skjutstöd.

Gäller alla

Inför älgjakten SKA vapnet skjutas in med minst 3 skott av den jaktammunition som man ska jaga med och detta ska rapporteras in till sin jaktledare.
Gör det på det sätt som jaktledaren bestämmer. Ett av sätten kan vara att när man har skjutit in så tar man ett foto på tavlan så att skotthålen syns och skickar in till jaktledaren där man intygar att det är jag som har skjutit och när man sköt in vapnet.